Recept na vítězství od Winstona Churchilla zní celkem rozumně: do 11 hodin úřadovat v posteli, po obědě hodina spánku a celý den alkohol a doutníky. Protože se ho Češi nedrží, není divu, že se často cítí jako poražení.
Čeští zaměstnanci v pracovním týdnu pravidelně obědvají častěji než před čtyřmi lety, uvádí stravenková firma Edenred, která v roce 2010 a na začátku letošního roku provedla internetový průzkum v šesti zemích Evropské unie. V ČR pravidelně obědvá o něco více než polovina zaměstnanců, což je ve srovnání se západní Evropou stále málo. Tam sice došlo k poklesu, ale i tak si polední jídlo dopřávají v průměru tři čtvrtiny zaměstnanců.
Průzkumu se zúčastnilo 4 612 lidí z ČR, Belgie. Francie, Itálie, Španělska a Švédska. "Nejvíce se podle průzkumu snížil počet lidí, kteří pravidelně obědvají, ve 'spořivém' Švédsku a v jižních státech EU, které byly nejvíce zasaženy druhou vlnou ekonomické krize - tedy ve Španělsku a…