Mochito, Bitter sunnrise, Sunny kiss či Karkulka - takové nápoje potěší i osvěží v letních dnech. Ovšem zákoník práce na ně nepohlíží příliš vlídně.
Zákoník práce je záležitosti chuťových příjemností poměrně striktní. Je zakázáno:
- požívat alkoholické nápoje na pracovištích zaměstnavatele,
- požívat alkoholické nápoje v pracovní době i mimo tato pracoviště a
- vstupovat pod jejich vlivem na pracoviště zaměstnavatele.
Alkoholickými nápoji jsou lihoviny, víno a pivo a další nápoje, pokud obsahují více než 0,5 objemového procenta alkoholu.
Ze zákazu jsou stanoveny výjimky pro zaměstnance, u nichž je požívání těchto nápojů součástí plnění pracovních úkolů (např. someliér) nebo je s plněním těchto úkolů obvykle spojeno (např. při obchodních jednáních). Zákaz se dále nevztahuje na zaměstnance, kteří pracují v nepříznivých mikroklimatických podmínkách (např. hutě, slévárny a sklárny), pokud požívají pivo se sníženým obsahem alkoholu. Pivem se sníženým obsahem alkoholu je pivo s obsahem alkoholu nejvýše 1,2 % objemových (1,0 % hmotnostních).
Nealkoholickým pivem je pivo s obsahem alkoholu nejvýše 0,5 % objemových (0,4 % hmotnostních).
Osoba, která může dát zaměstnanci pokyn ke zjištění, zda není pod vlivem alkoholu nebo jiných návykových látek, musí být vedoucím zaměstnancem a musí být zaměstnavatelem písemně určena. Toto písemné určení…